КОЛКУ ЗНАЕТЕ ЗА RCEP?

RCEP е голема работа, буквално и метафорично.Кога ќе биде потпишан, Регионалното сеопфатно економско партнерство ќе создаде слободна трговска зона која покрива околу 30% од светскиот бруто домашен производ, трговија и население.

Значи, кои се земјите во RCEP?

Во моментов, според договорот, RCEP ќе стапи на сила за десет земји (Брунеи, Камбоџа, Лаос, Сингапур, Тајланд, Виетнам, Кина, Јапонија, Нов Зеланд и Австралија) од 1 јануари 2022 година, при што ќе се забрзаат уште пет земји. .

2

А кои се можностите и предизвиците за компаниите?

RCEP ги опфаќа повеќето аспекти на економијата: трговија, царина, технологија, инвестиции, финансии, услуги, е-трговија, права на интелектуална сопственост итн., со голем степен на трговска отвореност. Во однос на трговијата со стоки, главниот фокус е да се намалат царините, да се прошират пазарите и да се поедностави трговијата.

Повеќе од 90% од овие стоки тргуваат со нула царини или до нула царини во рок од 10 години. 30% од стоките на Камбоџа, Лаос и Мјанмар уживаат нулта тарифен третман, а 65% од стоките од другите земји-членки уживаат нула царини.

Секоја земја го отвори својот пазар во најмалку 100 области, при што Камбоџа, Лаос и Мјанмар уживаа посебен третман.

Кина, исто така, направи историски пробив со постигнување билатерален аранжман за тарифни концесии со Јапонија за прв пат.

3

Дали сте возбудени поради тоа, одете и погледнете ја политиката ако вашата земја е во RCEP и ако сте дилер на резервни делови за автомобили,НИТОЈОсе ваш сигурен партнер и имате повеќе од 22 години искуство во извоз на автоделови, нашите производни линии го покриваат секој систем на автомобилски делови, какомоторниот систем, преносен систем, систем за управување, Систем за наизменична струја, систем за сопирање и спојкаи некоиавтомобилска галантеријаитн.Сите заинтересирани резервни делови за автомобили или прашања ве молиме слободно да гиКонтактирајте не, драго ни е да ви помогнеме и да бидеме ваши пријатели.


Време на објавување: 23 февруари 2022 година